Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

Wie halen de Europa Conference League finale 2023?

door Max Lanters | door Max Lanters

image Wie halen de Europa Conference League finale 2023?
De Europa Conference Legue 2022/23 is tot de laatste vier gekomen. Wie hebben de beste kansen om de finale te halen? Kan AZ Feyenoord opvolgen in een Europese Finaleplaats?

Wie zal zich mogen opmaken voor de Finale in Praag?

Voorspelling Conference League

Op 7 juni vindt in Praag de tweede finale van de Europa Conference League plaats. Er zal voor het eerst een winnaar worden gekroond, want Roma, die vorig seizoen deze beker won, probeert dit seizoen de Europa League te winnen. In de ene halve finale neemt West Ham United het op tegen AZ Alkmaar, in de andere staat Fiorentina tegenover Basel. De wedstrijden vinden plaats op 11 en 18 mei.

Voor West Ham United is het een vreemd seizoen geweest, maar wel een met een goed einde. Het grootste deel heeft ze gestreden tegen degradatie uit de Premier League. Door enkele betere resultaten van de laatste tijd zijn ze bijna veilig voor degradatie. Ondertussen hebben ze veel succes geboekt in de Europa Conference League. Ze komen in deze halve finale nog steeds ongeslagen dit seizoen met 11 overwinningen en een gelijkspel met alle zes van hun thuiswedstrijden gewonnen met ten minste twee doelpunten in alle, op een na.

Bekijk de odds op bet365

Nederlands hoogstandje van AZ?

Ens Odgaard AZ Conference League
In tegenstelling tot hun tegenstanders zal AZ waarschijnlijk volgend seizoen in Europa zijn, ongeacht hoe ze het dit seizoen doen in de Europa Conference League. Ze doen niet mee om de titel in de Nederlandse Eredivisie, maar kunnen de derde plaats innemen van Ajax (waar ze onlangs mee gelijk speelden) en naar de Europa League gaan.

AZ heeft helemaal uit de voorrondes moeten komen om deze halve finale van de Europa Conference League te bereiken. Het is geen gemakkelijke route voor hen geweest vanwege de uitwedstrijden. Drie uitwedstrijden gingen al verloren, waaronder één tegen Dundee United in de voorrondes. Bij de laatste acht hadden ze grote problemen om langs Anderlecht te komen. Ze verloren het eerste duel met 2-0, maar wonnen het tweede duel met dezelfde score. Een penalty shootout was nodig om hen in deze halve finale te krijgen.

Slechts één van hun laatste vier uitwedstrijden eindigde in een overwinning. Ze zullen zich zorgen maken dat West Ham in de eerste wedstrijd een voorsprong opbouwt die ze niet meer kunnen goedmaken. Door hun thuisvorm zijn ze dit en vorig seizoen ongeslagen in 12 wedstrijden in de Europa Conference League. Wat er gebeurt in de eerste wedstrijd in Engeland zal erg belangrijk zijn, de winnaar kan na de eerste ontmoeting al duidelijk zijn.

Wed op de Conference League!

Zwitsers succes in aantocht?

Andi Zeqiri Basel FC
De vier clubs in de halve finale van de Europa Conference League komen allemaal uit verschillende landen. Drie van hen komen uit landen die in het verleden veel Europese successen hebben geboekt, en de andere komt uit Zwitserland.

Afgezien van het winnen van de Intertoto Cup heeft geen enkele Zwitserse club ooit een grote Europese finale bereikt. Basel hoopt de eerste te worden en bouwt voort op hun laatste 16e plaats in de Europa Conference League van vorig seizoen. Ze staan momenteel vijfde in de Zwitserse Super League en kunnen Europees voetbal mislopen als ze deze beker niet winnen. Het feit dat drie spelers in hun laatste wedstrijd werden weggestuurd, heeft de zaak niet geholpen.

De club werd 130 jaar geleden opgericht, dus een Europees succes zou een fantastisch feest voor hen zijn. Ze eindigden als tweede achter Slovan Bratislava in hun groep, maar alleen op basis van onderlinge resultaten. In de play-off ronde moest Basel met 2-1 achter komen om Trabzonspor te verslaan. Dat bracht hen bij de laatste 16 waar ze opnieuw Slovan Bratislava ontmoetten en beide benen eindigden in 2-2 na 90 minuten. In de tweede uitwedstrijd had Basel een gelijkmaker in de 92e minuut nodig om in het toernooi te blijven. De strafschoppen werden met 4-1 gewonnen om verder te komen. 

Ook bij de laatste acht was extra tijd nodig. In Nice was nog een late gelijkmaker nodig, maar ze wonnen de wedstrijd. Het was een strijd om zo ver te komen en bij de laatste vier wacht hen nog een moeilijke wedstrijd.

Plaats je weddenschappen bij Unibet

Nog een finale voor Fiorentina?

Cabrai Fiorentina
Fiorentina heeft een spannend einde van hun seizoen, ook al staan ze slechts achtste in de Italiaanse Serie A. Hun enige route naar de Europese competitie volgend seizoen is via de Italiaanse Beker of deze Europa Conference League. In deze competitie nemen ze het op tegen Basel, maar ze hebben zich al geplaatst voor de Italiaanse bekerfinale tegen Inter.

Een vormgids voor de laatste tien Serie A wedstrijden laat hen op de tweede plaats zien. Maar slechts één van de laatste zes werd gewonnen. In de Europa Conference League eindigden ze tweede achter Istanbul Basaksehir in de groepsfase, maar dat was op basis van head-to-head resultaten nadat ze op reis met 3-0 van hen hadden verloren. 

De doelpunten stroomden binnen in de play-off ronde met zeven doelpunten tegen Braga, waarvan vier in Portugal. Ook bij de laatste 16 maakten ze indruk met vier doelpunten bij Sivasspor en bij de laatste acht. De uitwedstrijd tegen Lech Poznan werd met 4-1 gewonnen, maar in de tweede thuiswedstrijd stonden ze met 3-0 achter, waarna twee late doelpunten de doorslag gaven. Hun scorend vermogen kan te veel zijn voor Basel in deze halve finale.

Ontvang nu een bonus!

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
logo footer