Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

Hoe bepalen bookmakers de odds?

Hoe bepalen bookmakers de odds

Vind je het leuk om af en toe een sportweddenschap af te sluiten? Of misschien ben je een gepassioneerde gokker die meerdere weddenschappen per dag afsluit. Hoe dan ook, op een gegeven moment heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoe bookmakers hun odds bepalen en hoe de gokmarkten precies werken. In dit artikel vind je de antwoorden.

Hier zijn de belangrijkste parameters waarmee bookmakers rekening houden bij het bepalen van de winkansen:

 • De marge
 • De handle (totaal ingezet bedrag)
 • De kansen

Schrijf je in bij Unibet!

De bookmakers moeten winst maken

Natuurlijk kijken bookmakers eerst naar de marge wanneer ze de odds bepalen. Zo houden ze hun bedrijf draaiende. Elk bedrijf moet winst maken, anders is het gedoemd te mislukken. Een bookmaker is ook een bedrijf en moet daarom winst maken.

Om dit te doen, bieden bookmakers winkansen aan die worden aangepast aan de waarschijnlijkheid, waardoor het op de lange termijn lucratief kan zijn. Als een bookmaker een kans inschat op 1.55 of 1.60, dan is het waarschijnlijk dat de winkans op 1.5 wordt gezet. Dit is hoe sportweddenschappen sites werken.

Bookmakers zullen, net als wij gokkers, niet elke keer en op elke wedstrijd geld verdienen. Maar op de lange termijn zijn zij de grote winnaars.

Meer weddenschappen, lagere winkansen

Bij elke bookmaker worden de winkansen ook verlaagd als de handle (het totaal ingezette bedrag) te scheef is op het ene of het andere team. Bookmakers houden er niet van als de kans op het resultaat van een wedstrijd te groot is. Als het handvat voor een wedstrijd bijvoorbeeld 80% in het voordeel van één partij is, lijdt de bookmaker een groot verlies als het misgaat. Om dit tegen te gaan, passen de boeken de kansen vaak aan op basis van de hoeveelheid actie die binnenkomt.

Laten we voor een praktisch voorbeeld eens kijken naar een Premier League-wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United. Voor ons hypothetische geval, stel dat de odds openen met Liverpool als favorieten met een kans van 2.15 om te winnen op Anfield, terwijl Manchester United binnenkomt als underdog met een prijs van 3.40 om rechtstreeks te winnen.

Laten we zeggen dat de bookmakers dan veel actie kregen aan de kant van Liverpool, waardoor er een scheve situatie ontstond waarbij 80% van het geplaatste geld op de Reds stond. In dit scenario zouden de bookmakers waarschijnlijk de odds veranderen om een weddenschap op Liverpool minder aantrekkelijk te maken. Ze zouden de kansen op de thuisploeg kunnen verlagen naar 1.85, waardoor gokkers worden ontmoedigd om in te zetten op de club uit Merseyside. Dit zou op zijn beurt de kansen op United verhogen, bijvoorbeeld naar 4.00. In theorie zou dit tot gevolg hebben dat meer gokkers voor de Rode Duivels gaan, waardoor de hoeveelheid actie die de bookmakers aan beide kanten hebben gelijk wordt getrokken.

Onthoud dat als er een perfecte 50/50 verdeling is in het bedrag dat aan beide kanten van een weddenschap wordt ingezet, de bookmakers gegarandeerd winst maken. Dit is waarschijnlijk wat ze het liefst zouden willen in een ideale wereld. Daarom wil je, als je onderzoek hebt gedaan naar een wedstrijd en tot de conclusie bent gekomen dat de geboden kansen veel hoger zijn dan ze zouden moeten zijn, zo snel mogelijk je weddenschap vastleggen. Dit is hoe value bets worden gemaakt.

Claim hier je welkomstbonus!

Waarschijnlijkheden, de hoofdpijn van de middelbare school

Kansberekening. Een vage herinnering uit de wiskundeles die je waarschijnlijk liever wilde vergeten. En toch zijn ze essentieel bij sportweddenschappen.

Met de formule: (1/odd) x 100 kun je de winkans van je weddenschap berekenen volgens de bookmaker. Als voorbeeld nemen we een Champions League wedstrijd tussen Chelsea en Rennes:

 • Voor de weddenschap "Chelsea wint": (1/1.30) x 100 = 76.9. Volgens de bookmaker heeft Chelsea 76,9% kans om te winnen.
 • Voor de weddenschap "Rennes wint": (1/11) x 100 = 9. Volgens de bookmaker heeft Rennes 9% kans om te winnen.

Het is dankzij deze berekening dat de bookmakers hun winkansen bepalen. Hierdoor kunnen ze de marge bepalen die ze kunnen toepassen en dus de waarden die ze kunnen bieden op elke wedstrijd.

Je kunt dan de formule gebruiken: (Odds x Stake) = totaal rendement - oorspronkelijke inzet = nettowinst, om te bepalen hoeveel je kunt winnen met een bepaalde weddenschap. Laten we het voorbeeld van hierboven gebruiken en zeggen dat je €50 wilt inzetten op de overwinning van Chelsea:

 • (1.30 x €50) = €65 - €50 = €15

Je totale rendement op deze weddenschap zou €65 zijn, wat betekent dat je totale winst uiteindelijk €15 zou zijn. Naarmate je meer ervaring krijgt met sportweddenschappen en de formule meer een tweede natuur wordt, zul je snel in staat zijn om potentiële winsten ter plekke te berekenen.

Claim hier je welkomstbonus!

Andere factoren

Bij het bepalen van hun winkansen houden bookmakers per wedstrijd ook rekening met andere variabelen. Enkele voorbeelden zijn: 

 • De vorm van de teams: Een team dat in vorm is zal over het algemeen zijn winkansen zien dalen, terwijl een team in een dip over het algemeen hogere winkansen zal krijgen dan normaal. 
 • Schorsingen, blessures en niet beschikbare spelers: Het is natuurlijk moeilijker om te winnen zonder je beste spelers op het veld. Een club zonder belangrijke spelers zal zijn kansen aanzienlijk zien stijgen.
 • Wedstrijdschema: Teams kiezen er vaak voor om hun ploegen te laten rouleren in voorbereiding op een belangrijkere wedstrijd aan de horizon. Dit kan ook leiden tot hogere kansen.

Zoals je kunt zien, zijn er veel factoren waar bookmakers rekening mee moeten houden bij het berekenen van winkansen. Ze moeten aan hun winst denken en tegelijkertijd aantrekkelijk blijven voor de spelers.

Waarom kansen vergelijken?

Zoals je hebt gemerkt, hoe groter de winkansen, hoe groter de potentiële winst. Daarom is het makkelijk te begrijpen waarom het garanderen dat je altijd de best mogelijke winkansen krijgt voor je weddenschappen een grote invloed heeft op je winst. Kansen kunnen soms wel 10% verschillen bij verschillende bookmakers. Dat lijkt misschien niet zo veel voor één weddenschap, maar denk eens aan het effect over een heel seizoen.

Laten we het voorbeeld nemen van een wedstrijd tussen Southampton en Watford en het aanbod bij drie verschillende bookmakers.

Ik zet €20 in op de overwinning van Southampton met een kans van:

 • Bet365 - 2.00 = €40 opbrengst
 • Unibet - 1.97 = €39.40 opbrengst
 • Toto - 1.90 = €38 opbrengst

In dit scenario zouden we met de beste kansen op de markt €2 meer terugkrijgen dan met de slechtste prijs. In de loop van 100 weddenschappen zou dit €200 zijn!

Claim hier je welkomstbonus!

Algemene vragen over bookmakers

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
logo footer