Taal  
sportweddenschappen, prognose, wedden

Betting Exchange

Betting Exchange: hoe werkt dat?

Een Betting Exchange is een site waarop u anoniem uw sportweddenschappen kunt ruilen met andere spelers. We zouden kunnen spreken van een ruilbeurs voor weddenschappen.

Op een Betting Exchange kunt u op twee manieren te werk gaan:

Bekijk een voorbeeld van een Betting Exchange

Er worden talloze soorten weddenschappen aangeboden via Betting Exchange en er kan op de meeste sporten gewed worden.

Betting Exchange: Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van Betting Exchange: de winkansen zijn beter dan die die door de bookmakers worden aangeboden. Waarom? Omdat bookmaker een marge nemen op de weddenschappen die ze aanbieden en Betting Exchange niet. De Betting Exchange houdt een commissie van ongeveer 5% af van de netto winstbedragen van de winnaar van de weddenschap. Dit is gemiddeld 5% minder dan de marge die de bookmakers nemen (+/-10%).

Op de Betting Exchange kunt u ook wedden tegen het plaatsvinden van een evenement.

Het belangrijkste nadeel van Betting Exchange: u kunt alleen wedden als andere wedders bereid zijn een weddenschap met u te ruilen. Dat is niet altijd het geval, bijvoorbeeld als het gaat om minder populaire sporten. Een ander zwak punt is dat het principe en het plaatsen van een weddenschap ingewikkelder zijn dan bij een traditionele bookmaker. Verder zijn Betting Exchanges vaak alleen in het Engels beschikbaar.

Nog een zwak punt van de Betting Exchange is dat het niet mogelijk is gecombineerde weddenschappen te plaatsen.

HHoe plaatst u een weddenschap op een Betting Exchange?

We nemen de kwartfinale van de Champions League 2005 tussen Olympique Lyonnais en PSV Eindhoven als voorbeeld op Betfair

Hieronder vindt u het plaatsen van de weddenschappen in detail:

De vetgedrukte cijfers staan voor de winkansen en de getallen er onder staan voor de bedragen die voor die winkansen beschikbaar zijn.

Het blauwe deel aan de linkerkant van het overzicht geeft de aankoop van weddenschappen weer (back) en het paars gekleurde deel aan de rechterkant van het overzicht geeft de verkoop weer (Lay). We constateren dat er maximaal een bedrag van 4048 euro gewed kan worden op gelijk spel (The draw) bij een winkans van 3.6, en 6535 euro bij een winkans van 3.55. Verder is het mogelijk Lyon voor 5332 euro te verkopen bij een winkans van 1.83.

Stel u voor dat u tegen Lyon wilt wedden. U moet dan op het paarse vlak van Lyon klikken (Lay). Er verschijnt rechts een scherm voor het plaatsen van de weddenschap. U moet uw inzet kiezen. Gemakshalve gaan we ervan uit dat u 100 euro inzet bij een voor verkoop beschikbare winkans (1.83). Als Lyon wint, verliest u 83 euro ((1.83-1)*100). Als Lyon niet wint (= gelijk spel of verliest), wint u 100 euro.

U kunt ook besluiten aan een hogere winkans te kopen of te verkopen tegen een kleinere winkans. Om dit te doen, wijzigt u de winkans in het vak waar 1.83 vermeldt staat. In dat geval wordt uw weddenschap pas gevalideerd op het moment dat een andere wedder een tegenovergestelde weddenschap plaatst. Als u te veeleisend bent wat betreft de winkans, kan het zijn dat uw weddenschap door geen enkele andere speler geaccepteerd wordt.

Terug naar boven