Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

Wat is de wet kansspelen op afstand? (wet Koa)

De Wet Kansspelen op afstand is een Nederlandse wet die het online aanbod van kansspelen in Nederland reguleert. Deze wet maakt het onder meer mogelijk dat de Kansspelautoriteit onder strenge voorwaarden vergunningen mag verlenen aan aanbieders van online kansspelen in Nederland. Bij online aanbieders van kansspelen kun je bijvoorbeeld denken aan bedrijven zoals TOTO, Bet365 en BetCity die online sportweddenschappen, casino en poker aanbieden.

Je kunt veilig spelen bij aanbieders die een vergunning hebben van de Nederlandse kansspelautoriteit. Goksites met een licentie zijn onder meer verplicht om jouw identiteit te verifiëren wanneer jij je aanmeldt op een goksite. Mocht jij bijvoorbeeld geregistreerd staat in Cruks - het centraal register uitsluiting kansspelen - of jonger zijn dan 18 jaar, dan is de goksite verplicht om jou te weigeren als klant.

Ontvang hier een bonus!  

Waarom is de wet kansspelen op afstand er?

De belangrijkste doelen van de wet Koa zijn het voorkomen van kansspelverslaving, alsmede fraude en criminaliteit rondom kansspelen tegen te gaan, en om de spelers zo goed mogelijk te beschermen. Een belangrijke reden waarom deze wet er is gekomen, is omdat veel Nederlanders online bij illegale, niet-Nederlandse aanbieders gokken. De Nederlandse overheid kan deze buitenlandse aanbieders, die niet aan de Nederlandse eisen voldoen, niet controleren. Daarom is het niet mogelijk om toezicht te houden op kansspelverslaving en genieten de spelers die op de betreffende goksites spelen geen bescherming, en kunnen deze mensen slachtoffer worden van fraude, criminaliteit en/of een oneerlijk spelaanbod. Ook loopt de Nederlandse overheid veel belastinginkomsten mis wanneer mensen gokken bij niet legale, in het buitenland opererende goksites.

Sinds wanneer is de wet kansspelen op afstand in werking?

De wet kansspelen op afstand is sinds 1 april 2021 in werking getreden. De kansspelautoriteit heeft vervolgens vanaf 1 oktober 2021 vergunningen afgegeven aan enkele aanbieders die voldoen aan de strenge Nederlandse regelgeving. De verwachting is dat het aantal aanbieders van kansspelen in de nabije toekomst zullen gaan toenemen. Sinds de wet Koa in werking is getreden, hebben veel bekende voetbalclubs in Nederland sponsorcontracten gesloten met goksites en zien we commercials van bookmakers rond sportevenementen (denk bijvoorbeeld aan de reclamespotjes met René van der Gijp, Wesley Sneijder, Nathan Rutjes en Andy van der Meyde). De lijst van goksites die wij in ons klassement van beste bookmakers presenteren hebben vanzelfsprekend allemaal een vergunning, waardoor je er veilig kunt spelen.

Ontvang hier een bonus!  

Meer vragen over regelgeving en procedures

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
logo footer