Verslaafd aan sportweddenschappen
Omdat wedden een plezier moet blijven en nooit gevaarlijk mag zijn, heeft SportyTrader zich jegens de bevoegde autoriteiten verplicht om zich in te zetten voor de strijd tegen verslaving aan sportweddenschappen. Bekijk op deze pagina alle informatie om jezelf te beschermen.
Wat is verslaving?
Verslaving is een toestand die gekenmerkt wordt door de onbedwingbare behoefte om iets te doen, dit vaker te doen en de effecten ervan te verlengen. Bij online weddenschappen kan verslaving gekenmerkt worden door problemen om de inzet te beperken, meer in te zetten dan je budget toelaat of systematisch opnieuw te willen wedden zonder rekening te houden met de bedragen die je inzet. Wedden is dan geen plezier meer, het wordt een noodzaak.
Hoe herken je verslaving?
Om na te gaan of je verslaafd bent aan sportweddenschappen, moet je je spelpraktijken onder de loep nemen. Je moet vooral nagaan of je een recreatieve of een buitensporige speler bent.
Voor een recreatieve speler, dit zijn 99% van de mensen, blijft online wedden een ludieke activiteit en een plezierige manier om sport intens te beleven. De recreatieve speler loopt in principe geen gevaar en weet goed waar de grenzen van het redelijke liggen.
Voor een buitensporige speler wordt online wedden echter gevaarlijk en kan het leiden tot het onbeheerst eenmalig of meerdere keren inzetten van grote bedragen. In dit geval is er sprake van problematisch spelgedrag.
Problematisch spelgedrag wordt gekenmerkt door negatief spelgedrag, zoals financiële schulden, sociaal isolement of psychische problemen. Er zijn verschillende symptomen waarmee je kunt bepalen of je al dan niet verslaafd bent aan sportwedden:
- Je geeft te veel uit ten opzichte van je budget
- Je humeur wordt beïnvloed door je resultaten (winst of verlies)
- Je liegt geregeld over je inzet
- Je beleeft geen plezier meer aan wedden, maar je doet het toch
- Je probeert je financiële problemen op te lossen met sportweddenschappen
Als je deze symptomen waarneemt in je spelgedrag, kan het zijn dat je verslaafd bent aan geldspelen. Er zijn talloze instanties die je kunnen helpen om van je spelverslaving af te komen.
Verslaafd, wat nu?
Als je spelgedrag licht overdreven is, zijn er mogelijk een paar andere oplossingen voordat je contact opneemt met een gespecialiseerd instantie.
Grenzen vaststellen
Je spelgedrag lijkt niet te passen bij je beschikbare budget. Je kunt er in eerste instantie voor kiezen om je inzet op de goksites te beperken dankzij de gepersonaliseerde limieten op je verschillende accounts. Je kunt op de accounts bijvoorbeeld je stortingsbedragen en inzet per week beperken. Zo voorkom je het risico op schulden en dat je over een bepaalde grens heen gaat.
Zelfuitsluiting
Vind je dat je spelgedrag de afgelopen weken is veranderd, is het niet langer een eenvoudig plezier, maar wordt het een drang om te winnen? Dan is er sprake van verslaving en kun je ervoor kiezen jezelf uit te sluiten van je goksite.
Dit kan heel snel en simpel en zorgt ervoor dat je geen toegang meer hebt tot het aanbod van je gebruikelijke goksite en dit meestal voor een periode van 3 jaar. Alle sites moeten je deze mogelijkheid duidelijk aanbieden. Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de klantendienst van je operator.
Vrijwillig spelverbod
Denk je dat je spelverslaafd bent? Voordat je contact opneemt met een gespecialiseerd instantie, kun je een spelverbod aanvragen. Een vrijwillig spelverbod is een persoonlijke aanpak die leidt tot een verbod op het aanmaken van een account bij de goksites, maar ook tot een toegangsverbod tot een casino. Je kunt je hiervoor inschrijven in Cruks - het centraal register uitsluiting kansspelen. Door je hier in te schrijven, kun je minimaal 6 maanden niet gokken.
Instanties waar je contact mee op kunt nemen
In geval van twijfel of bewezen verslaving, zijn er gespecialiseerde instanties die je kunt bellen en die je helpen en begeleiden. Hier zijn een paar van de belangrijkste.
In Nederland
- Hervitas
https://www.hervitas.nl
030 – 21 02 641 (tijdens kantooruren) of 06 – 53 18 29 65
info@hervitas.nl
- Trimbos-instituut
https://www.trimbos.nl
030-2971100
info@trimbos.nl
In België
- Hulp voor spelers
https://www.aide-aux-joueurs.be/
0800.35.777
info@aide-aux-joueurs.be
Als je vragen hebt of als je je zorgen maakt over je spelgedrag, kunnen deze instanties je helpen. Je kunt testen doen, met iemand praten en vragen stellen. Blijf niet alleen met je probleem zitten, sportwedden moet leuk blijven.