Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

Wat zijn handicap wedstrijden?

Ontdek de voordelen van handicap weddenschappen, de populairste vorm van sportweddenschappen in de Verenigde Staten en Azië.

Met handicap weddenschappen kun je sportweddenschappen nóg spannender maken. Bovendien stelt het spelers in staat om in te zetten op sportevenementen waarop ze dat normaal gesproken wellicht niet zouden doen. Zoals zal worden uitgelegd, is dat laatste vaak het geval wanneer bij een wedstrijd één van de twee teams de torenhoge favoriet is. 

Er zijn twee soorten handicap weddenschappen: 

 • Traditionele handicap weddenschappen
 • Aziatische handicap weddenschappen

Ontvang de welkomstbonus

Traditionele handicap weddenschappen

Traditionele handicap weddenschappen zijn gebaseerd op goals en punten. Bij voetbalwedstrijden kunnen er virtuele goals worden afgetrokken bij de favoriet en worden toegevoegd aan de underdog. 

Als je op de favoriet wedt, zul je het beter moeten doen dan de handicap om te winnen. Als Manchester United bijvoorbeeld thuis speelt tegen Brighton & Hove Albion dan zal Man United de favoriet zijn. Als jij op ze wedt met een handicap van -1, dan beginnen ze de wedstrijd feitelijk met een goal achterstand op hun tegenstander. Om met jouw handicap te winnen, moet United dus met twee goals verschil winnen. 

Handicap weddenschappen kunnen bij iedere sport worden aangegaan, maar komen vooral veel voor bij rugby en Amerikaanse sporten. Dit komt omdat bij rugby en American football iedere score een bepaald aantal punten waard is (try’s, conversions, penalty’s, touchdowns, field goals), wat betekent dat de puntentotalen in deze sporten behoorlijk kunnen oplopen.

Handicap weddenschappen zijn naast bij voetbal interessant om te gebruiken bij sporten zoals rugby. Als het om een wedstrijd gaat waarin het ene team veel beter is dan het andere, dan zal wedden op winst van het betere team je geen fortuin opleveren. De quotering zal extreem laag zijn, misschien iets als 1.05 of zelfs nóg lager. 

Met een handicap weddenschap kun je veel betere odds verkrijgen én het kan het wedden spannender maken. De favoriet zou met 20-0 kunnen winnen, maar als jij een handicap van -24 hebt ingezet, dan wil jij dat ze de score verder uitbreiden om je weddenschap veilig te stellen.

Deze manier van wedden kan ook handig zijn in het voetbal. Met name bij sommige Europese competities of bij het WK. De quotering van een winst van Brazilië op Nieuw-Zeeland zal normaal gezien erg laag zijn, maar met een handicap kun je een betere quotering verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een handicap van -2 voor Braziliê, wat betekent dat ze met 3 doelpunten verschil moeten winnen, wil jij jouw weddenschap winnen.

Maar het hoeft niet allemaal om de favoriet te draaien. Je kunt ook voor de underdog gaan tegen een handicap. Terug naar het voorbeeld van Manchester United tegen Brighton & Hove Albion. Je zou op Brighton kunnen wedden met een handicap van +2. Hiermee geef je ze een virtuele voorsprong van twee goals. Dit betekent dat wanneer ze dan met minder dan drie goals verschil verliezen, je de weddenschap gewonnen hebt. 

Voorbeeld van traditioneel handicap wedden

Handicap: een rugby union interland tussen Engeland en Italië.

Engeland begint met een handicap van -25 punten. Je zet hierop in. De odds zijn als volgt:

Engeland -25GelijkspelItalië +25
1.8201.8

De mogelijke resultaten:

 • Als Engeland de wedstrijd met meer dan 25 punten wint, betekent het dat de weddenschap succesvol is 
 • Als Engeland de wedstrijd wint, maar met minder dan 25 punten verschil of als Italië verrassend wint, dan zullen de Italianen de winnaars van deze handicap weddenschap zijn.
 • Engeland verslaat Italië met precies 25 punten verschil: de correcte voorspelling is dan een gelijkspel. Wanneer je hebt ingezet op een overwinning van Engeland, verlies je deze weddenschap (het resultaat is namelijk gelijkspel ipv winst voor Engeland).

Ontvang de welkomstbonus

Asian handicap weddenschappen

Aziatische handicap weddenschappen lijken erg veel op traditionele handicap weddenschappen, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:

 • Je kunt niet wedden op een gelijkspel;
 • Handicaps van ¼, ½ of ¾ behoren tot de mogelijkheden.

De volgende regels zijn van toepassing bij het berekenen van winsten en verliezen:

 • Je inzet wordt terugbetaald wanneer de wedstrijd na de handicap in een gelijkspel eindigt;
 • Je winst of verlies wordt gehalveerd als het resultaat een overwinning van een kwart goal is nadat de handicap is ingezet.

Aziatische handicaps worden weergegeven met de dubbele punt ( : ). Dus een handicap van 0:1 betekent dat er een (virtuele) goal wordt bijgeschreven aan de uitspelende ploeg. 

Ontvang de welkomstbonus

Dit zijn de verschillende Asian handicaps:

0:0 Asian handicap

Bij deze handicap is er geen favoriet. Bij een gelijkspel wordt de inzet terugbetaald.

WedstrijdNewcastleHandicapLiverpool
Newcastle - Liverpool1.90:01.9

Bij winst van Newcastle is de weddenschap succesvol en bij winst van Liverpool niet. Bij een gelijkspel wordt het inzetbedrag teruggestort.

0:0 HandicapScoreScore na handicapWedden op NewcastleWedden op Liverpool
Newcastle wint2:02:0GewonnenVerloren
Draw1:11:1TeruggestortTeruggestort
Liverpool wint0:10:1VerlorenGewonnen

0:1/4 Asian handicap

Met deze handicap heeft een van de teams voor de aftrap een (virtuele) voorsprong van een kwart goal. Bij een gelijkspel wordt de winst of het verlies gehalveerd.

WedstrijdAC MilanHandicapArsenal
AC Milan - Arsenal1.90: 1/41.9

Met deze handicap win je als AC Milan wint en verlies je als Arsenal wint. In het geval van een gelijkspel, kost een weddenschap op AC Milan je de helft van je inzet. Een weddenschap op Arsenal levert je de helft van het totale potentiële winstbedrag op.

0: 1/4 HandicapScoreScore na handicapWedden op AC MilanWedden op Arsenal
AC Milan wint1:01:0. 25GewonnenVerloren
Gelijkspel1:11:1. 25Helft verliesHelft winst = Inzet * (odds-1) / 2
Arsenal wint0:10:1. 25VerlorenGewonnen

0:1/2 Asian handicap

Deze handicap betekent dat één van de teams voor de aftrap een halve (virtuele) goal voorsprong heeft.

WedstrijdMonacoHandicapLille
Monaco-Lille1.90:1/21.9

Bij winst van Monaco is de weddenschap succesvol. Bij winst of een gelijkspel van Lille niet.

0: 1/2 HandicapScoreScore na handicapWedden op MonacoWedden op Lille
Monaco win1:01:0. 5GewonnenVerloren
Gelijkspel0:00:0. 5VerlorenGewonnen
Lille wint0:10:1. 5VerlorenGewonnen

0:3/4 Asian handicap

Deze handicap betekent dat één van de teams voor de aftrap een driekwart (virtuele) goal voorsprong heeft. De winst of verlies wordt gehalveerd wanneer de favoriet wint met een doelpunt verschil.

WedstrijdValenciaHandicapBilbao
Valencia - Bilbao1.90: 3/41.9

Een weddenschap op Valencia is succesvol wanneer Valencia de wedstrijd met minstens twee goals verschil wint en niet succesvol wanneer het duel in een gelijkspel eindigt of Bilbao wint. Echter, als Valencia met slechts één goal verschil wint, zal een weddenschap op Valencia je slechts de helft opleveren van wat je had kunnen winnen, terwijl een weddenschap op Bilbao zal resulteren in het verlies van de helft van je inzet.

0:3/4 HandicapScoreScore na handicapWedden op ValenciaWedden op Bilbao
Valencia wint met minstens 2 goals verschil2:02:0. 75GewonnenVerloren
Valencia wint met 1 goal verschil1:01:0. 75Gewonnen helft = Inzet x (odds-1) / 2Verloren helft
Gelijkspel1:11:1. 75VerlorenGewonnen
Bilbao wint0:10:1. 75VerlorenGewonnen

0:1 Asian handicap

Deze handicap betekent dat één van de teams voor de aftrap een (virtuele) voorsprong van 1 goal heeft. De inzet wordt terugbetaald wanneer de favoriet met 1 goal verschil wint.

WedstrijdPortoHandicapBraga
Porto-Braga1.90:11.9

Een weddenschap op Porto is succesvol wanneer Porto de wedstrijd met ten minste 2 goals verschil wint en onsuccesvol wanneer het gelijk wordt of Braga wint. Als Porto met 1 goal verschil wint, dan wordt de inzet teruggestort.

0:1 HandicapScoreScore na handicapWedden op PortoWedden op Braga
Porto wint met minstens 2 goals verschil2:02:1GewonnenVerlies
Porto wint met 1 goal verschil1:01:1TerugstortingTerugstorting
Gelijkspel1:11:2VerlorenGewonnen
Braga wint0:10:2VerlorenGewonnen

0:1 3/4 Asian handicap

Deze handicap betekent dat één van de teams voor de aftrap een (virtuele) voorsprong van 1 en driekwart goals heeft. De winst of het verlies wordt bij winst van de favoriet met minstens 2 goals gehalveerd.

WedstrijdStuttgartHandicapFreiburg
Stuttgart-Freiburg1.90:1 3/41.9

Een weddenschap op Stuttgart is succesvol wanneer het de wedstrijd met minstens 2 goals verschil wint en niet succesvol wanneer Stuttgart met slechts 1 goal verschil, gelijkspeelt of Freiburg wint. Echter, als Stuttgart met 2 goals verschil wint, dan zal een weddenschap op Stuttgart je slechts de helft van het bedrag opleveren wat je had kunnen winnen en bij een weddenschap op Freiburg ben je dan de helft van je inzet kwijt.

0:1 3/4 HandicapScoreScore na handicapWedden op StuttgartWedden op Freiburg
Stuttgart wint met minstens 2 goals verschil3:03:1. 75GewonnenVerloren
Stuttgart wint met exact 2 goals verschil2:02:1. 75Gewonnen helft = Inzet * (odds-1) / 2Verloren helft
Stuttgart wint met 1 goal verschil1:01:1. 75VerlorenGewonnen
Gelijkspel1:10:1. 75VerlorenGewonnen
Freiburg wint0:10:2. 75VerlorenGewonnen

Voordelen Asian handicap

Als je het concept eenmaal goed hebt bestudeerd zul je merken dat Asian handicap weddenschappen veel voordelen bieden:

 • Er zijn slechts twee mogelijke resultaten (thuiswinst of uitwinst) in plaats van drie, zoals bij traditionele handicap weddenschappen het geval is.
 • Je maakt meer kans op het winnen van Aziatische handicap weddenschappen vanwege de bijkomende mogelijkheid om de helft van je verwachte winst in je zak te kunnen steken.
 • Door de mogelijkheid om slechts de helft en niet je gehele inzet te verliezen, worden je verliezen gereduceerd.

Ontvang de welkomstbonus

Vragen over verschillende soorten weddenschappen

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
logo footer