Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

Wat is een 1X2 weddenschap?

1X2 wat is dat

Wat betekent 1x2? Dit is de meest voorkomende weddenschap die je bij elke bookmaker kunt vinden. Het is heel eenvoudig, je hebt drie inzetmogelijkheden: 

 • Het cijfer 1 komt overeen met de overwinning van de thuisploeg
 • X komt overeen met gelijkspel
 • Het cijfer 2 komt overeen met de overwinning van de uitploeg

Dit type weddenschap bestaat uit het voorspellen van het eindresultaat van de wedstrijd of het sportevenement. Zoals je gemakkelijk kunt raden, heb je theoretisch een kans van 1 op 3 om de weddenschap te winnen. Maar in de praktijk gaat het anders, want de winkansen van de teams op het veld zijn niet gelijk en daarom zijn de kansen voor elke wedstrijd anders. Dit type weddenschap is een klassieker voor voetbal, maar naast voetbal bestaat het ook voor basketbal, handbal, ijshockey, etc. Voor evenementen die op een neutraal veld plaatsvinden, zijn het de organisatoren die kiezen wie het nummer 1 krijgt en wie het nummer 2. Wil je wedden dat PSG wint van Rennes? Dan wordt de weddenschap een 1X2. 

1X2 wedden: de te gebruiken strategieën 

Om je kansen op succes bij 1x2 weddenschappen te maximaliseren, is het belangrijk om een aantal goed doordachte strategieën toe te passen. Hieronder hebben we een aantal tips verzameld om je winkansen bij dit soort weddenschappen te vergroten:

 1. Analyseren van statistieken en laatste wedstrijden
 2. Speel de dubbele kans
 3. Kansen vergelijken
 4. Foutcorrectiesystemen gebruiken
 5. Laat je niet beïnvloeden door emoties

1) Analyseren van statistieken en recente wedstrijden

De eerste strategie die je in de praktijk moet brengen is het onderzoeken en analyseren van informatie over beide teams. Het zorgvuldig bestuderen van statistieken, het achterhalen van de prestaties in het verleden en het huidige vormpeil van beide teams kan waardevolle inzichten geven in de kansen om te winnen of gelijk te spelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren zoals weersomstandigheden, blessures van belangrijke spelers en teamdynamiek, omdat deze het eindresultaat van een wedstrijd aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

2) Een dubbele kans spelen

In het geval van gebalanceerde wedstrijden, waar het moeilijk is om de overwinning van het ene team te voorspellen in plaats van het andere, kun je je toevlucht nemen tot een dubbele kans weddenschap, d.w.z. het combineren van 2 resultaten in één kans: 1X, X2 of 12. De kansen zullen duidelijk lager zijn. De winkansen zullen duidelijk lager zijn, maar je hebt twee van de drie kansen om te winnen.

3) Kansen vergelijken

Een andere goede gewoonte is om zorgvuldig de winkansen te vergelijken die door verschillende bookmakers worden aangeboden. De winkansen vertegenwoordigen de waarschijnlijkheid die aan elke uitkomst wordt toegekend en kunnen per bookmaker verschillen: door ze te vergelijken kun je discrepanties ontdekken en potentiële kansen identificeren.

4) Foutcorrectiesystemen gebruiken

Een andere strategie die kan worden toegepast is het benutten van foutcorrigerende systemen. Dit houdt in dat je inzet op alle mogelijke combinaties van resultaten om alle eventualiteiten te dekken en winst te garanderen, ongeacht de uitkomst van de wedstrijd. Als je bijvoorbeeld €100 inzet op de drie 1X2 opties, kun je een bepaald bedrag inzetten op 1, een ander op X en weer een ander op 2 om een positief resultaat te behalen, ongeacht de uiteindelijke uitslag. Dit type aanpak vereist zorgvuldige planning en is meestal meer geschikt voor ervaren gokkers. Een voorbeeld hiervan is de sure bet, lees de uitgebreide uitleg hiervan op onze sure bet pagina.

5) Matched Betting

Een andere strategie die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen is Matched Betting. Deze aanpak maakt gebruik van de bonussen die bookmakers aanbieden om winst te garanderen en risico's te verminderen. Bij Matched Betting plaats je een weddenschap op een bepaald resultaat en moet je vervolgens een tegenovergestelde weddenschap plaatsen voor dezelfde wedstrijd (d.w.z. op het tegenovergestelde resultaat) op een Betting Exchange platform. Op deze manier dek je alle mogelijke uitslagen en kun je toch winnen dankzij de bonus die de bookmaker aanbiedt. Deze strategie vereist een goede kennis van bonusregels en Betting Exchange, maar kan effectief zijn, vooral op de lange termijn.

6) Laat je niet beïnvloeden door emoties

Tot slot is het belangrijk om objectief te blijven en je niet te laten beïnvloeden door emoties. Zelfs als je fan bent van een bepaald team, is het essentieel om je weddenschappen te baseren op rationele en objectieve analyses. Door te voorkomen dat je puur om sentimentele redenen op je favoriete team wedt, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen.

1X2 handicap weddenschap

De 1X2 handicap weddenschap is een interessante en veelgebruikte variant in de wereld van sportweddenschappen. Bij dit type weddenschap kun je een handicap toekennen aan het team dat als sterker wordt beschouwd en een bepaald aantal doelpunten toevoegen aan het team dat als underdog wordt beschouwd. Het doel is om de verschillen tussen de twee teams gelijk te maken en de kans op succes te vergroten voor de teams die als underdog worden beschouwd.

Om beter te begrijpen hoe de 1X2 handicap weddenschap werkt, nemen we als voorbeeld een voetbalwedstrijd tussen Juventus en Genoa, waar Juventus duidelijk als het favoriete team wordt beschouwd. Laten we aannemen dat de handicap +1 is voor Genoa (en dus -1 voor Juventus). Dit betekent dat Juventus een doelpunt afgetrokken krijgt van het eindresultaat, terwijl Genoa een doelpunt erbij krijgt.

Als we wedden op een overwinning voor Juventus met een handicap van -1, moeten de Bianconeri dus de wedstrijd winnen met ten minste 2 doelpunten verschil om de weddenschap te winnen. Als de wedstrijd bijvoorbeeld eindigt in 2-0 voor Juventus, wordt de weddenschap gewonnen, omdat het werkelijke resultaat 1-0 zou zijn nadat de handicap is toegepast. Natuurlijk is dit een fictieve handicap, maar in ieder geval biedt dit type weddenschap een grotere verscheidenheid aan opties en kan het bijzonder nuttig zijn bij het voorspellen van een zeer onevenwichtige wedstrijd. 

Het is duidelijk dat wedden op het favoriete team (zoals bijvoorbeeld Juventus in het vorige voorbeeld) zal resulteren in zeer lage winkansen, omdat dit de meest voor de hand liggende optie is. Inzetten op de 1X2 met een handicap daarentegen zal resulteren in meer voordelige winkansen en mogelijk hogere winsten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij weddenschappen op het exacte resultaat: het is een zeer moeilijke weddenschap om te raden, maar wel een die een zeer goed rendement kan opleveren voor de speler. Handicap weddenschappen zitten ergens tussen de klassieke 1X2 en de exacte uitslag weddenschappen in, omdat het voorspellen van de uitslag met één of meer doelpunten verschil (bijvoorbeeld 2 doelpunten) zeker minder complex is dan het raden van de exacte uitslag van een wedstrijd.

Uiteraard vereisen zelfs 1X2 handicap weddenschappen een grondige analyse van de wedstrijd en de twee teams die tegenover elkaar staan, wat niet los gezien kan worden van een studie van het aanvallende potentieel van beide partijen. Aangezien de 1X2 handicap weddenschap het meest gebruikt wordt door weddenschapsexperts, is ons advies om tactische aspecten, blessures en de huidige vorm in overweging te nemen voordat je deze weddenschap plaatst. Het zorgvuldig volgen van de odds die worden aangeboden door bookmakers kan je ook een belangrijke indicatie geven van de verwachtingen van het eindresultaat. Een prijs die bijvoorbeeld plotseling wordt verlaagd door de bookmakers naarmate de wedstrijd nadert, kan de juiste zijn om te spelen.

1X2 einde van de eerste helft weddenschap 

Voor een 1X2 weddenschap op het einde van de eerste helft moet je voorspellen welke van de 2 teams voor zal staan aan het einde van de eerste helft, of dat de wedstrijd gelijk zal zijn aan het einde van de eerste helft. Je hebt dan drie opties:

 • 1 eerste helft: de thuisploeg staat voor aan het einde van de eerste helft;
 • X eerste helft: de wedstrijd is gelijk aan het einde van de rust;
 • 2 eerste helft: de uitploeg wint aan het einde van de eerste helft.

De weddenschap beslaat niet de 90 minuten, maar alleen de eerste helft van de wedstrijd, en zelfs als het resultaat in de tweede helft omgekeerd is ten opzichte van je voorspelling, zal de weddenschap nog steeds gewonnen worden.

Laten we een praktisch voorbeeld nemen: Als je in de wedstrijd Udinese - Bologna wedt op het resultaat "1 eerste helft" en Udinese staat voor aan het einde van de eerste helft, dan is de weddenschap gewonnen (zelfs als Bologna gelijk speelt of wint in de tweede helft).

De 1X2 weddenschap aan het einde van de eerste helft is interessant omdat de kansen meestal hoger zijn dan de klassieke 1X2. Handicap weddenschappen kunnen een alternatief zijn voor de klassieke 1X2, vooral voor zeer onevenwichtige wedstrijden. De kansen op een overwinning van het sterkere team over 90 minuten zijn meestal vrij laag, terwijl de kansen op een overwinning in de eerste helft een betere keuze kunnen zijn.

Voorbeeld van een 1X2 weddenschap

Als je niet zeker weet of je volledig begrijpt wat een 1X2 weddenschap is, kun je de wedstrijd tussen PSG en Bayern München als voorbeeld nemen.

Je kunt kiezen uit drie opties:

 • Winst voor PSG (1)
 • Gelijkspel (X)
 • Winst voor Bayern München (2). 

Als je wedt op de overwinning van Paris Saint-Germain (2.6 odd), moet je hopen op een overwinning voor de Parijzenaars, want dat is het enige resultaat dat de weddenschap tot een winnaar maakt. Je zou €26,00 bruto winst krijgen, voor een inzet van €10, in het geval van een overwinning van PSG. Bij een gelijkspel (X) of een overwinning van Bayern (2) verlies je je weddenschap.

Met de "1X2" weddenschap kies je ervoor om te wedden op een enkel resultaat van een wedstrijd. Natuurlijk kun je dit type weddenschap kiezen als een enkele weddenschap (d.w.z. op één wedstrijd) of als een combinatieweddenschap (op meerdere wedstrijden). Voor een combinatie van 1X2 weddenschappen vermenigvuldig je simpelweg de onderlinge kansen om de totale kansen te krijgen, maar alle verschillende weddenschappen moeten winnen om de winst te kunnen innen. De 1X2 weddenschap is zeker het populairst onder gokkers vanwege de eenvoud.

Hoe plaats je een 1X2 weddenschap bij een bookmaker?

Het is heel eenvoudig om een 1X2 weddenschap te plaatsen. Ongeacht op welke bookmaker je wilt wedden, de methode blijft hetzelfde 

 1. Ga naar de gekozen sportweddenschappen site
 2. Open de sectie "Sportweddenschappen" van de site
 3. Kies de wedstrijd waarop je wilt wedden
 4. Klik op de weddenschap waarin je geïnteresseerd bent (1, X of 2)
 5. Kies de weddenschap
 6. Klik op de knop "Inzetten

Binnen een paar seconden wordt je 1X2 weddenschap geplaatst op de betting site. Je hoeft alleen maar te wachten of te "hopen" voor de wedstrijd om het resultaat van je weddenschap te weten. Nu is het eenvoudig om te wedden op het uiteindelijke 1X2 resultaat.

Wat is de beste bookmaker om te wedden op 1X2?

Wat je allereerst moet weten is dat de 1X2 weddenschap de weddenschap is met de hoogste winkansen, wat ook de reden is waarom het de moeite waard kan zijn om op dit type markt te wedden. De winkansen verschillen per bookmaker en het komt zelden voor dat dezelfde bookmaker alle beste winkansen heeft. Daarom is het aan te raden om bij zoveel mogelijk wedkantoren een account aan te maken, zodat je altijd de hoogste kans krijgt en dus optimaal kunt verdienen. 

Het zijn echter vaak dezelfde die de beste kansen op 1X2 bieden. Bet365 en Unibet zijn erg betrouwbaar in dit opzicht en de winkansen van deze aanbieders zijn erg populair bij dit type weddenschap. Jacks biedt ook aantrekkelijke kansen op veel wedstrijden en onderscheidt zich daarmee van de concurrentie. Om interessante '1X2' weddenschappen te plaatsen, moet je vooral bij deze bookmakers zijn. Overigens bieden ze allemaal welkomstbonussen, zodat je je avontuur bij hen op de best mogelijke manier kunt beginnen.

Vragen over verschillende soorten weddenschappen

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
logo footer