Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

De route naar Euro 2024 begint

door Max Lanters | door Max Lanters

image De route naar Euro 2024 begint
De Euro 2024-kwalificatiewedstrijden beginnen op 23 maart. Wie haalt de finale in Duitsland en waarom is de UEFA Nations League 2022-23 voor een aantal landen zo belangrijk?

Wie zal zich kwalificeren voor Euro 2024?

euro-beker

24 landen zullen volgend jaar in Duitsland proberen Europees kampioen te worden. Momenteel is alleen het gastland verzekerd van een plaats in de finale van Euro 2024. Zelfs regerend kampioen Italië moet door de kwalificatierondes.

Op 23 maart beginnen tien kwalificatiegroepen die in november worden afgerond. De twee beste landen in elke groep gaan door naar de eindronde van Euro 2024. Dan blijven er nog drie plaatsen over en die worden bepaald door de play-offs die in maart plaatsvinden.

Zullen er volgend jaar verrassende finalisten zijn? Kunnen sommige toplanden zich niet kwalificeren en welke rol speelt de UEFA Nations League 2022-23 in het kwalificatieproces?

Kwalificatiegroepen - de vetgedrukte landen zijn al verzekerd van een play-off plaats

  • Groep A: Spanje, Schotland, Noorwegen, Georgië en Cyprus
  • Groep B: Nederland, Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar
  • Groep C: Italië, Engeland, Oekraïne, Noord-Macedonië en Malta
  • Groep D: Kroatië, Wales, Armenië, Turkije en Letland
  • Groep E: Polen, Tsjechië, Albanië, Faeröer en Moldavië
  • Groep F: België, Oostenrijk, Zweden, Azerbeidzjan en Estland
  • Groep G: Hongarije, Servië, Montenegro, Bulgarije en Litouwen
  • Groep H: Denemarken, Finland, Slovenië, Kazachstan, Noord-Ierland en San Marino
  • Groep I: Zwitserland, Israël, Roemenië, Kosovo, Wit-Rusland en Andorra
  • Groep J: Portugal, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Luxemburg, Slowakije en Liechtenstein.

Registreer je nu

Op zoek naar verlossing

Kevin de bruyne EK

Het WK 2022 is nog maar een paar maanden geleden. Er zijn verschillende landen die niet helemaal het toernooi hebben gehad dat ze hadden verwacht. Sommige landen, zoals de huidige Europese kampioenen Italië en ook Hongarije, haalden niet eens de eindronde. Dat zet druk op die landen om terug te vechten en het goed te doen op Euro 2024.

Van België werd verwacht dat het ver zou komen in Qatar, maar ze kwamen niet verder dan hun groep. De gouden generatie wordt stilaan ouder en ze moeten zelfs nog voorbij de laatste acht van het EK komen. Ze hebben in de groepsfase geloot tegen Oostenrijk, Zweden, Azerbeidzjan en Estland en zouden zich moeten kunnen plaatsen voor Duitsland, maar hoe goed zullen ze het doen?

Italië is Europees kampioen, maar haalde Qatar niet eens. Ze beginnen hun kwalificatiegroep met een herhaling van de wedstrijd waarmee ze in 2021 de titel wonnen. De andere landen in de groep zijn Oekraïne (dat niet op eigen bodem speelt), Noord-Macedonië en Malta. Italië zou in de top twee moeten eindigen, maar ze durven het niet aan om Duitsland te halen en hun titel in de voorrondes te verliezen.

Claim een bonus vandaag

Eerste kwalificatie?

Haaland EK

Erling Haaland ziet er niet echt gelukkig uit, hè? Dat komt waarschijnlijk omdat hij, ondanks al zijn doelpunten, nog nooit in de eindronde van een groot toernooi heeft gespeeld. Noorwegen heeft de EK-finale niet meer bereikt sinds 2000. Dat was twee jaar na hun enige optreden in de WK-finale. Noorwegen kwalificeerde zich bijna voor de eindronde van Euro 2020 (2021), maar verloor van Servië in de play-offs.

Ze zijn ingedeeld in groep A naast Spanje, Schotland, Georgië en Cyprus. Het is onwaarschijnlijk dat ze boven Spanje zullen eindigen en een groot gevecht met Schotland is waarschijnlijk voor de tweede plaats en kwalificatie voor de finale. Veel zal natuurlijk afhangen van Haaland, maar het zou jammer zijn als deze geweldige speler volgend jaar de eindronde zou missen.

Ontvang nu een bonus!

Waarom is de Nations League zo belangrijk?

Nations-League-wedtips

Nu vraag je je misschien af waarom de afbeelding hierboven wordt getoond op een pagina die gewijd is aan Euro 2024. Feit is dat de 2022/23 UEFA Nations League een belangrijke rol speelt bij de kwalificatie voor Duitsland in 2024. Voor sommige landen is dat goed nieuws, maar voor andere landen legt het veel druk op hen om zich automatisch te kwalificeren voor de eindronde.

Het is bijvoorbeeld goed nieuws voor Israël. Zij gaan de kwalificatiegroepen in met de wetenschap dat als ze niet in de top twee van groep I eindigen, hun hoop om de eindronde te halen niet vervliegt. Dat komt omdat ze hun groep wonnen in groep B van de Nations League. Ze hoefden alleen Schotland en Albanië te verslaan omdat Rusland werd gediskwalificeerd. Toch vergroot het hun kansen om voor het eerst in de eindronde te komen.

Servië, Schotland, Georgië, Griekenland, Turkije en Kazachstan kunnen volgend jaar in de play-offs spelen. Natuurlijk kwalificeren ze zich liever door dit jaar in de top twee van hun groep te eindigen. Zelfs Estland heeft misschien een kans om in de play-offs te komen.

Deze kwalificatiemethode kan worden gezien als een soort vangnet. Er zijn echter verschillende landen die dit back-up plan niet hebben. Engeland en Wales zijn beide gedegradeerd uit League A in de 2022/23 Nations League. Als ze niet in de top twee van hun groep eindigen, is het gedaan met hun hoop op een plaats voor de eindstrijd. Frankrijk en Tsjechië zitten ook in deze situatie na slechte Nations League-campagnes. 

Het wordt een spannende Euro 2024 kwalificatieronde. Er zullen zeker enkele verrassingen zijn, maar het is waarschijnlijk dat de gebruikelijke spelers allemaal naar Duitsland zullen komen, of toch niet?

Ontvang nu een bonus!

Andere interessante nieuwsberichten

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
logo footer