Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

Begrippenlijst voor Weddenschappen: Alles wat je moet weten over wedden op sport

Regels en begrippen voor online gokken

Weddenschappen zijn al eeuwenlang een populaire vorm van entertainment en spanning. Of je nu geïnteresseerd bent in sport, politiek, entertainment of andere evenementen, er is altijd wel iets om op te wedden. Om jou te helpen de wereld van weddenschappen beter te begrijpen, bieden we hier een uitgebreide begrippenlijst aan met alle essentiële termen die je moet kennen voordat je je volgende weddenschap plaatst.

Wat zijn odds (quoteringen of kansen)?

Odds, ook wel noteringen of kansen genoemd, zijn cijfers die de potentiële winst of uitbetaling van een weddenschap weergeven. Ze vertegenwoordigen de waarschijnlijkheid van een bepaalde gebeurtenis. Hoe lager de odds, hoe groter de kans dat de gebeurtenis zal plaatsvinden. Hoe hoger de odds, hoe kleiner de kans dat de gebeurtenis zal plaatsvinden. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen odds:

 1. Europese odds: Europese odds worden meestal weergegeven als een geheel getal of een decimaal getal (bijvoorbeeld 2.00 of 3.50). Om de potentiële winst te berekenen bij Europese odds, gebruik je de formule: Winst = Inzet x (Odds - 1).
 2. Engelse (fractionele) odds: Engelse odds worden weergegeven als een breuk (bijvoorbeeld 1/2 of 2/1). Om de potentiële winst te berekenen bij Engelse odds, gebruik je de formule: Winst = Inzet x Odds.
 3. Amerikaanse odds: Amerikaanse odds kunnen zowel positief als negatief zijn (bijvoorbeeld -200 of +200). Negatieve odds geven aan hoeveel je moet inzetten om een winst van $100 te behalen, terwijl positieve odds aangeven hoeveel winst je kunt maken met een inzet van $100. Bij negatieve odds gebruik je de formule: Winst = Inzet x 100 / (-Odds), en bij positieve odds: Winst = Inzet x 100 / Odds.

Soorten weddenschappen

Nu we weten wat odds zijn kunnen we kijken naar de verschillende weddenschapstypen die er bestaan. Zo zijn er talloze weddenschapstypen beschikbaar bij bookmakers. Hier zijn enkele veelvoorkomende varianten:

 • Handicap: Een systeem om een onevenwichtige wedstrijd gelijk te trekken door punten of doelpunten van de favoriet af te trekken. Handicap weddenschappen worden aangeboden bij veel sporten, vooral bij rugby en Amerikaanse sporten.
 • Aziatische handicap: Een handicap systeem vergelijkbaar met de reguliere handicap, maar met specifieke regels, zoals het uitsluiten van een gelijkspel als mogelijke uitkomst. 
 • Outright weddenschap (Lange termijn weddenschap): Een weddenschap op een evenement dat op de lange termijn zal plaatsvinden, bijvoorbeeld wie de Champions League zal winnen. 
 • Live weddenschap (In-play weddenschap): Een weddenschap op een evenement dat momenteel plaatsvindt. De odds variëren en zijn sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de wedstrijd. 
 • Speciale weddenschap (Special bet): Een weddenschap die niet gerelateerd is aan de uitkomst van een sportevenement. Bookmakers bieden veel verschillende speciale weddenschappen aan en tonen hierbij vaak veel inventiviteit. Let op, dit zijn vaak weddenschappen met een hoge marge voor de bookmakers. 
 • Enkelvoudige weddenschap (Single bet): Een weddenschap op één evenement met één voorspelling. Bij een juiste voorspelling wordt de inzet terugbetaald met een winst berekend volgens de formule: Winst = Inzet * (Odds - 1). Bij verlies behoudt de bookmaker de inzet. 
 • Combinatie weddenschap (Accumulator bet): Een weddenschap met meerdere voorspellingen. Alle voorspellingen moeten juist zijn om de weddenschap te winnen. De winst wordt bepaald door de combinatie van de verschillende odds. Er zijn veel mogelijke combinaties, zoals: 
  • Dubbele weddenschap (Double): twee voorspellingen. Als beide voorspellingen correct zijn, wordt de inzet terugbetaald met de winst berekend volgens de formule: Winst = Inzet * ((Odds wedstrijd 1 * Odds wedstrijd 2) - 1).
  • Triple weddenschap (Triple): drie voorspellingen. Als alle drie de voorspellingen correct zijn, wordt de inzet terugbetaald met de winst berekend volgens de formule: Winst = Inzet * ((Odds wedstrijd 1 * Odds wedstrijd 2 * Odds wedstrijd 3) - 1).
  • Complex combinatie weddenschap: meerdere voorspellingen op meerdere evenementen. In tegenstelling tot de reguliere combinatieweddenschap wordt deze gewonnen zodra een deel van de voorspellingen uitkomt. Andere combinatie weddenschappen zijn: Yankee, Flag, Super Yankee, Heinz, Super Heinz, Goliath.

Overige begrippen

In de opwindende wereld van sportweddenschappen zijn er nog meer verschillende termen en concepten die essentieel zijn om te begrijpen. Hieronder worden enkele van deze belangrijke begrippen toegelicht die belangrijk zijn naast de odds en de weddenschapstypen:

 • Bookmaker: Een bookmaker is een bedrijf dat weddenschappen aanbiedt op sportevenementen. Ze stellen de odds vast en bieden wedders de mogelijkheid om te wedden op verschillende uitkomsten.
 • Betting Exchange: Een Betting Exchange is een platform waarop wedders rechtstreeks weddenschappen met elkaar kunnen uitwisselen. Hier kunnen ze zowel wedden, als fungeren als bookmaker door weddenschappen aan te bieden aan andere gebruikers.
 • Spread Betting: Bij spread betting richten bookmakers zich op het totale aantal acties in een sportevenement. De wedder voorspelt of dit aantal boven of onder een bepaald niveau zal zijn.
 • Back en Lay: Op een Betting Exchange kunnen wedders kiezen om een "back" weddenschap te plaatsen, vergelijkbaar met een traditionele weddenschap, of een "lay" weddenschap, waarbij ze de rol van de bookmaker op zich nemen.
 • Marge: De marge van een bookmaker is het percentage dat ze toevoegen aan de odds om hun winst te verzekeren.
 • Inzet (Stake): Dit is het bedrag dat een wedder bereid is te wedden op een bepaalde uitkomst.
 • Waarschijnlijkheid: Dit is de geschatte kans dat een deelnemer aan een wedstrijd of evenement zal winnen.
 • Underdog: Een underdog is een deelnemer of team dat als minder waarschijnlijk wordt beschouwd om te winnen. Dit wordt weerspiegeld in hogere odds en kan leiden tot aantrekkelijke uitbetalingen voor wedders.

Met deze begrippen in gedachten, kunnen beginnende en ervaren wedders beter begrijpen hoe sportweddenschappen werken en weloverwogen beslissingen nemen bij het plaatsen van hun weddenschappen. Ook heb je nu een solide basis om van start te gaan met je weddenschappen. Onthoud dat wedden een vorm van entertainment is en dat je verantwoordelijk moet spelen. Doe altijd je onderzoek, wed met mate, en bepaal van tevoren een budget dat je bereid bent te verliezen. Met deze kennis en de juiste strategie kun je genieten van een spannende en mogelijk winstgevende weddenschapservaring.

Blijf op de hoogte van de laatste weddenschapsnieuwtjes en bekijk de meest actuele odds bij betrouwbare online bookmakers. Veel succes met je weddenschappen! 

Andere vragen over online wedden

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
logo footer